z Защо не трябва да купуваме евтини системи за видеонаблюдение?, | Geovision.bg
Добре дошли в първият и най-голям онлайн магазин за видеонаблюдение в България Geovision.bg във Facebook
Меню

СИСТЕМИ ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ
HD-TVI и IP охранителни камери,
видеорекордери и аксесоари

062 603410
088 9222552
087 7477257

Защо не трябва да купуваме евтини системи за видеонаблюдение?

   Понеже, пазара у нас е залят с евтини системи за видеонаблюдение - най-вече в olx.bg, bazar.bg и други сайтове за безплатни обяви, е от съществена важност да сте наясно какво точно купувате за тази цена. Примамливите цени от по 150-200 лева за система с 4 камери, карат потребителите да се замислят, дали наистина не им трябва видеонаблюдение. Евтините комплекти за видеонаблюдение, съответно са с възможно най-евтините компоненти. Това са морално остарели модели аналогови камери и рекордери /dog name/, които вече не се произвеждат. Когато цената е от първостепенна важност и е определящ фактор за покупката, резултата след това винаги е плачевен. И за да не ви излиза в пъти по-скъпо видеонаблюдението, което сте замислили, нашия съвет е да не се доверявате на такива системи. Те реално нямат гаранция. Ако някой ви даде гаранция примерно 1 година, е възможно при проявен дефект, да ви изтъкнат 101 причини поради което гаранцията за въпросния дефект да не важи.
   Търговците на тази техника, най-често са складове за китайски стоки в Илиенци или частни лица, пазаруващи от същите складове.

 

   1. Камерите:

   Качеството на картината на охранителните камери, зависи главно от типа на матрицата и процесора, които са монтирани в камерата. В евтините системи, камерите са с 1/4" Sharp CCD сензор, резолюция 380 или 420 TV линии /500x582 пиксела/. Това е супер ниско бюджетен сензор, създаден миналото десетилетие, евтин и идеален за монтаж в камери, където цената е определящ фактор. При повечето оферти:
   1. В характеристиките на камерите не се изписва с какъв сензор са камерите, но пък се набляга на други техни "супер" качества - например, че имали "360 градусови стойки"- което го има всяка камера.
   2. Пише, че са примерно с 1200 или 1800 TV линии с 582х500 пиксела, което си е чиста лъжа. Физически няма как камера с 0.29 мегапиксела, да има резолюция 1200-1800 TV линии.
Но тези търговци не го правят за да ви заблудят или излъжат - те просто не знаят какво точно предлагат. Те вярват на китайците, които са написали 1800 TV линии на китиите и нашите вярват :)

   Ние няма да обсъждаме качествата на тези камери, но може да видите снимки от такива камери в актуалния им размер по-долу. За сравнение, съвременните и качествени камери са със сензори на SONY 1000 TV линии /1305x1049 пиксела/, новите HD-TVI камери работят в резолюции 1280х720, 1920х1080 и 1920x1536 пиксела.
   Друго важно за камерите е, че се пише, че са водоустойчиви IP66 /каквато трябва да бъде всяка камера за външен монтаж/, но всъщност не са. В повечето от тях влиза вода и съответно след известно време, камерата дефектира непоправимо и става единствено за неработеща бутафорна камера.
   За да вижда на тъмно една камера, тя трябва да има инфрачервени диоди, които светят пред камерата в инфрачервения спектър и с тяхна помощ, камерата може да вижда при пълен мрак. Инфрачервените диоди също са от най-евтините. Освен, че не светят с необходимия интензитет, след известно време някои от тях просто спират да светят и камерата не може да вижда през нощта, без друга светлина. На практика, на тъмно и с пуснати инфрачервени диоди, тези камери не могат да виждат на повече от 5 метра, като това което виждат до 5 метра е една тъмна и размазана картина.


   2. Видеорекордерите:

   Основен проблем е софтуера им. Сложно меню, липса на български език /при някои модели се забелязва някаква пародия на български/, ненадеждни чипове, липса на много елементарни функции, липсващо или бъгаво приложение за отдалечено наблюдение през смартфони и таблети. Настройката на софтуера при тези видеорекордери си е истинско приключение. При повечето няма HDMI изход /High-Definition Multimedia Interface/. HDMI интерфейса, осигурява цифрова връзка между видеорекордера и телевизор или компютърен монитор. Тези, които имат HDMI или е само бутафорен или ако е истински, ефекта от него се обезсмисля на фона на картината, която подават камерите. В някой случаи се наблюдава пълно блокиране на видеорекордера, докато някой не го рестартира. Разбира се, през това време няма запис.
Тези видеорекордери:

  1. Записват в ниска резолюция D1 704x576 пиксела,
  2. Записват с много нисък битрейт - от около 876 килобита в секунда и не може да се променя.
  3. Записват с MJPEG компресия - което не е поточно видео а се сменят много JPG снимки с ниско качество, за да се получи видео образ.
  4. Имат евтини и ненадеждни захранвания, които много често дефектират.


   3. Твърдия диск:

   Твърдия диск се монтира във видеорекордера и на него се записват записите от камерите. Разбира се, за тази цена няма как да има включен диск в комплекта. На теория пише, че работят с всякакви твърди дискове, но на практика, работят само с определени, които никаде не са написани и трябва да се налучкват. Основна грешка, която се прави относно избора на твърд диск е, че във видеорекордера се монтира "някакъв" диск. Но, за да е надеждна системата, трябва да се монтират точно определени модели дискове, произведени точно за видеорекордери. В противен случай, диска не издържа повече от 1 година работа, възможно е да прегрява и да му се нарушава периодично FAT системата. При продължително прегряване, диска безвъзвратно се поврежда и е необходимо да се смени с нов. Ако диска се повреди или е с нарушена FAT система, видеорекордера спира да записва, но продължава да работи без запис. Тези видеорекордери, нямат функция да ви известят за това.


   4. Кабелите:

   Към комплекта на тези системи има обикновено кабели за връзка от камерата до видеорекордера с дължина по 20 метра на камера. За да няма смущения от магнитно поле или др. е важно кабела, който се ползва да е с медно жило и медна оплетка. Основния проблем е, че тези кабели не са медни. Към кабелите има кримпнати букси, което от една страна е добре, но от друга, ако прекарвате кабелите през стени трябва да пробивате по-големи дупки, защото диаметъра на BNC конектора е 15 мм. Тоест, 16 мм бургия за 1 кабел. Конекторите не могат да се махат от кабела, освен ако не се срежат.
Тези кабели нямат UV защита и в никакъв случай не ги полагайте на открито, защото след време се напукват и оголват. Ето пример: https://www.geovision.bg/bg/blog-news/eto-kakyv-e-efekta-ot-izpolzvaneto-na-nepodhodyasht-kabel-za-videonablyudenie


   5. Захранването за камерите:

   То естествено е евтино китайско гаражно изпълнение, което в най-добрия случай ще работи няколко месеца, след което просто ще спре да подава ток.

    Всеки може сам да прецени за какво точно да си даде парите, но нашия съвет е да прецените дали парите, които евентуално ще дадете за подобна система за видеонаблюдение, няма да се окажат повече, отколкото да си купите качествена и дали това, което ще купите, ще ви върши работа и оправдае средствата.
   Ние се занимаваме с това повече от 16 години и според нас, подобни системи се правят и предлагат с единствената цел, да се примами клиента от ниската цена и да се вземат парите му. В началото, преди години, за кратък период и ние продавахме такива системи. Но поради многобройните проблеми, които имахме с техниката, с гаранцията и с недоволните клиенти преценихме, че трябва да се продава нещо, което реално може да върши работа, да си струва парите и да си нямаме гаранционни проблеми след това.

 

Ето снимки от евтини системи за видеонаблюдение в актуален размер - на светло и на тъмно:

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

евтини системи за видеонаблюдение

« назад