z Какво е DORI /Detection, Observation, Recognition, Identification/ при мрежовите IP камери, | Geovision.bg
Добре дошли в първият и най-голям онлайн магазин за видеонаблюдение в България Geovision.bg във Facebook
Меню

СИСТЕМИ ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ
HD-TVI и IP охранителни камери,
видеорекордери и аксесоари

062 603410
088 9222552
087 7477257

Какво е DORI /Detection, Observation, Recognition, Identification/ при мрежовите IP камери

Какво е DORI и с какво може да ни бъде полезно във видеонаблюдението?

   В светът на видеонаблюдението DORI /Detection, Observation, Recognition, Identification/ означава откриване, наблюдение, разпознаване и идентификация. Това е способността на дадена камера да различава детайли на различно разстояние. Стойностите на DORI са от ключова важност, при избора на камера. Така например, от стойността на  Идентификация, може да се ориентирате дадена камера до колко метра разпознава ясно лица и регистрационни номера на превозни средства, което е основно изискване при 90% от клиентите ни. DORI е пряко свързано с резолюцията и обектива на камерата. Камери с по-тесни обективи и по-голяма резолюция, имат по-висока степен на DORI.

  • Колкото обективът има по-малък ъгъл на видимост, толкова DORI е по-високо и ефективно.
  • Колкото резолюцията е по-голяма, толкова DORI е по-високо и ефективно.


Откриване: Нивото на откриване позволява само надеждно и лесно да се определи дали има човек или превозно средство. Не е възможно да се различат лица и номера на превозни средства.

Наблюдение: Нивото на наблюдение дава характерни детайли за човек като отличително облекло, точен цвят на облеклото и превозното средство и същевременно позволява поглед върху дейността на човека и около него. Не е възможно да се различат лица и номера на превозни средства.

Разпознаване: Нивото на разпознаване определя с висока степен на точност дали даден човек е същият като някой, който е бил виждан преди или когото познавате. Лицата не са напълно ясни. Номерата на превозните средства, започват да стават четливи. Разпознава се модел на ПС.

Идентифициране: Нивото на идентификация позволява самоличността на дадено лице да бъде безусловно и точно определена, без всякакви съмнения. Лицата се разпознават безпогрешно. Номерата на превозните средства се четат с абсолютна точност.

Какво е DORI /Detection, Observation, Recognition, Identification/ при мрежовите IP камери

Какво представлява стандартизиращата система DORI?

   Стандартизиращата система DORI (базирана на международния стандарт IEC EN62676-4:2015), дефинира различни нива на детайлност за Откриване (25 PPM), Наблюдение (62 PPM), Разпознаване (125 PPM) и Идентификация (250 PPM) на камери за наблюдение във видимата светлина. Използвайки тези стойности на PPM /Pixel Per Meter - пиксел на метър/, е възможно да оцените камерите по комбинацията сензор/обектив и да проверите дали тя ще вижда ясно и различава детайлите, които желаете. Производителите често показват минималните резултати от DORI в техническите характеристики на моделите.

Кога и защо да използвате DORI стойностите на IP камерите?

   DORI дава представа за разстоянието, на което дадена камера може да вижда ясно, да различава лица на хора, регистрационни табели на превозни средства и др. и улеснява определянето на правилната камера за вашите нужди.

Пример с 4 мегапиксела камера с 3 различни обектива: 2.8 mm, 3.6 mm и 6 mm:

Кога и защо да използвате DORI стойностите на IP камерите

   От примера по-горе се вижда, че 4 мегапикселова камера с 6 мм обектив, може да идентифицира човек на 12 метра, докато 2.8 мм обектив изисква човекът да бъде на 4 метра от обектива, за да го идентифицира. Това се дължи на това, че плътността на пикселите е много по-висока на сензора с 6 мм обектив. Увеличаването на броя на пикселите, увеличава разстоянието на което човек може да бъде идентифициран.

Пример с 8 мегапиксела камера с 2.8 mm обектив, има следното DORI разстояние:

  • Откриване (25px/m) 69 метра,
  • Наблюдение (63px/m) 28 метра,
  • Разпознаване (125px/m) 14 метра,
  • Идентифициране (250px/m) 7 метра.

   Както можете да видите, това е подобрение с сравнение с 4 мегапикселовата камера със същия обектив, увеличаващ разстоянието за идентифициране от 4 метра на 7 метра. Ако искате широк изглед и възможност да идентифицирате някого на 7 метра от камерата, в този случай бихте избрали 8 мегапиксела камера. Разбира се, можете да изберете камера с моторизиран варифокален обектив, която Ви позволява да регулирате обектива и съответно ъгъла на видимост, за да увеличите максимално използването на сензора, като записвате само областта или обекта, а не допълнително пространство около него (имайте впредвид, че намаляването на зрителното поле /увеличаването/, увеличава плътността на пикселите).

Кога и защо да използвате DORI стойностите на IP камерите

   С помоща на DORI стойностите, се дава бърз и лесен начин да изберете най-подходящата камера за обекта или зоната, която ще се наблюдава, както и нивото на детайлност, което желаем да имаме.

   DORI стойностите на повечето мрежови IP камери са описани в PDF файла на брошурата с техническите характеристики на камерите. Има ги на страниците на всяка мрежова IP камера, в сайта ни. Ако в дадена брошура няма описани DORI стойности то значи, че те не са измервани към момента от производителя. На над 90% от моделите ги има измерени и описани.

« назад